MİSAFİRHANE
Barış Pekçağlıyan
Ankara
Misafirhane, Rumi'nin aynı isimli şiirinden esinlenerek isimlendirilen bir görsel günlük. Bir süredir çeşitli ülkeler arasında gezinerek hem fiziksel hem mental olarak ev kavramının etrafında dolaşırken, bu salgın sırasında kendimi #stayhome hashtagleri içinde çocukluğumu geçirdiğim evde buldum.
Pandemi İle başlayan 2020’de, hem çevremde, hem medyada ölüm fikri var, istatistikler ve görseller içinde, gerçekten biten yaşamlar. Hem mekânsal hem ekonomik zorluklar ve sevdiklerim için sağlık temelli kaygılar çoğunluk gibi beni de bekliyor. Bunun yanında bu salgının fırsat olduğu şeyler de var. Durmaya ve adaptasyona bir keşif, değişimin sürekli olduğuna bir hatırlatıcı, geçmişe ve çocukluğuma doğru bir yolculuk, geleceğe dair farklı umutlar, ya da hareketsizliğin getirisiyle akılda daha fazla kalan rüya maceraları. Her şeye rağmen yaşam, bu ilkbahar da doğdu.
Rumi şiirinde herkesi, gelen her şeyi, ne kadar zor da olsa, duygulara direnmeden ve onlara kapılmadan kabul etmeye çağırıyor. Fotoğraf bir süredir benim için, bilinçaltımda gelişen olayları gözlemleyebilmeme yardımcı olan bir harita görevi görüyor. Bu süreçte, gelecekle ilgili belirsizlik ve geçmişle ilgili yansımalar arasında, durumu- başa çıkması ne kadar kolay ya da zor olursa olsun- inceleyebilmeme imkân tanıyan ve tam bu an ne hissettiğimi keşfetmeme yardımcı olan bir terapist de oldu aynı zamanda. İsmini Rumi’den ödünç alan Misafirhane, bunların kaydını tutan bir görsel günlük. Süreç nasıl geçerse geçsin, oradan öğrenilmiş, hatırlanacak bir şey var düşüncesiyle oluşturulmuş, gelecek yıllar için bırakılmış bir hatırlatıcı.
"Her şey karanlıktan çıkar ve aydınlığa koşar" – Lao Tzu, Tao Te Ching
---
Bu projede bana çok yardımcı ve ilham olan sevgili aileme ve Elfe’ye, süreçte kaydettiğim düzenlememiş sesleri serinin hissini yakalayan bir kompozisyona dönüştüren Alptuğ Çavuş’a ve son olarak online ya da offline, bütün gerçek bağlantılara çok teşekkür ederim.
Editör: Aykan Özener