top of page

ÖYKÜ HAKKINDA BİRKAÇ ŞEY

Raziye Köksal Kartal

Adana

"Anne, siz küçükken korona günlerinde neler yapıyordunuz?"

Küçük yaşta tanıştıkları "sosyal mesafe" çocuklara uygun bir kavram değil. Okulda , sokakta, bahçede arkadaşları ile içiçe oynamanın kıymetini şimdi pencerelerden ıssız sokaklara bakarak anlıyorlar. Modern yalnızlık sadece yetişkinler için söz konusu iken şimdi çocuklar da bir şekliyle bunu deneyimliyor.

 İlkokul birinci sınıfa giden kızım okulların kapanması ile birçok çocuk gibi uzaktan eğitime devam etmeye başladı. Pandemi öncesi hayatın çoğunlukla bizler ve çocuklar için dışarıda aktığını (okul, kurslar, sinema, avm vb.) fark ederken, salgın ile aynı ortamda  uzun süre kalan çocuklar ve bizlerin evlerde yapacak yeni etkinlikler bulması gerekti. Evde uzun süreli kalmanın verdiği can sıkıntısı ve alan darlığı ile kendimize ve çocuklar yeni alanlar açmak için güdülendik.

Dünyadan izole olmak gerektiğinde onların kendi dünyalarını kurabilmelerini ,rutinleri bozulduğunda yeni rutinlere adapte olabilmelerini izliyoruz. 

Editör: Emin Altan

Antiviral

A-NT-İV-İ-RA-L

Raziye Köksal Kartal

Adana

Küçüklüğümüzden bu yana problemleri parçalara ayırarak çözüyoruz. Parçalara ayrılan her ne ise sonrasında onu bir bütün olarak görmeye çalışmamız, David Bohm'a göre kırılmış bir aynanın parçalarını birleştirip gerçek yansımamızı görmeye çalışmak kadar beyhude bir çaba.

Bütünü tam olarak yakalayamıyor, büyük resmi kaçırıyoruz. Fragmantasyon (parçalanma); farklı uluslar, dinler, politik , ekonomik yönelimler şeklinde sadece toplumsal yapıya değil kişisel olarak da algımıza müdahale etmiş durumda. Davranışlarımızın sonucunu göremiyoruz. Bedeni oluşturan hücreler gibi, büyük bir bütünün parçası olduğumuz halde yıllar içinde  bağlı olma duygusunu kaybettik. Birey olma düşüncesi birbirimizle olan istemli / istemsiz etkileşimi görmezden geldi. Ve bu yüzden yaşadığımız gezegenin bir ucunda gelişen felaketin bize ulaşmayacağını düşündük. 

Aslında "bir" olduğumuzu hatırlatan COVID19 sürecinde riskin yüksek, bulaşın fazla olabileceği alanlardan eczane mekan olarak alınarak , pandemi sürecinde çalışma şartlarında yapılan değişiklikler, alınan önlemler, eczane hayatına dahil olan yeni yapılanmalar gözlemlenmeye çalışılmıştır. Özellikle korunma, dezenfeksiyon ve sterilizasyon mekanizmalarının eczane hayatını nasıl etkilediği ortaya konmuştur. Viral yapıyı parçalayarak bozunuma uğratan dezenfeksiyon işlemi fotoğraf yüzeyinde tekrarlanarak yapı bozuma uğratılmış, parçalanmış, bütünlüğü bozulmuştur. Dağılan parçalar artık dezenfekte olarak yeni bütünü ortaya koymaktadır.

Editör: Emin Altan

bottom of page